Ceny nemeckých výrobcov opäť klesli

09.03.2024 Celý región

Wiesbaden 9. marca (TASR) - Ceny nemeckých producentov pokračovali v poklese aj na začiatku tohto roka, tempo poklesu však bolo najslabšie za šesť mesiacov. Údaje nemeckého štatistického úradu Destatis zverejnili agentúra DPA a portál tradingeconomics.

Ceny výrobcov v Nemecku klesli v januári oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 4,4 %. V decembri predstavoval pokles 5,1 %. Januárové tempo poklesu tak bolo najslabšie od júla minulého roka, napriek tomu nedosiahlo rozsah, s akým počítali ekonómovia. Tí očakávali, že ceny nemeckých výrobcov klesnú na začiatku roka až o 6,6 %.

Pod najnovší vývoj sa veľkou mierou podpísali ceny energií, ktoré sa v januári medziročne prepadli o 11,7 %. V rámci nich najvýraznejšie klesli ceny plynu, až o 19,8 %. Bez započítania energií sa ceny nemeckých producentov znížili o 0,5 %.

Okrem toho klesli ceny polotovarov (-3,7 %), naopak, ceny tovarov krátkodobej aj dlhodobej spotreby vzrástli. V prvom prípade o 1,1 % a v druhom o 1,6 %. Ešte výraznejšie sa zvýšili ceny kapitálových tovarov, kde rast dosiahol 3 %.

V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom sa ceny výrobcov vrátili v januári k rastu. Vzrástli o 0,2 % po tom, ako v poslednom mesiaci minulého roka roka zaznamenali 0,8-percentný pokles.
 

Vyberte región